Čiščenje fasad SEDMAK - odstranimo alge in plesni s fasade

Čiščenje fasade - kako in kdaj?

Alge in plesni na fasadi - rak rana fasad s toplotno izolacijo

Zaradi zunanjih vplivov in nabiranja plesni, zelenih ter rdečih alg, postane hiša neprivlačna. Fasada ni več lepa, hiša pa izgubi na tržni vrednosti. V tem prispevku boste izvedeli, kaj je dejansko vzrok nastanka alg in plesni in kako se problema lotiti dolgoročno.

Problem “umazanih” fasad je zelo razširjen in povsod poznan. Toplotna izolacija prinaša veliko dobrega, a prinaša tudi slabosti. Nobena hiša in nobena fasada ni popolnoma enaka drugi, zato ni enoličnih odgovorov in rešitev. Ravno zaradi tega se radi lotevamo novih izzivov in vam lahko vsakič ponudimo rešitev točno za vašo fasado. 

Pri nas boste našli posluh za vaš problem in dobrega partnerja za temeljito čiščenje vaše fasade. S čiščenjem fasad imamo odlične izkušnje, vi pa se lahko o tem prepričate že z našim testnim čiščenjem. 

Preden se lotimo čiščenja celotne fasade, opravimo brezplačni testni vzorec. 

Fasado operemo z običajnim vodnim pritiskom in je s tem ne poškodujemo. Ne uporabljamo visokih pritiskov oz. visokotlačnih čistilcev. Več o tem si lahko preberete v prispevku Zakaj čistimo brez visokih pritiskov.  

 

Zakaj na fasadi nastanejo alge in plesni?

Ker ima fasada toplotno izolacijo, je zunanji sloj fasade vedno hladnejši. Pri nižjih temperaturah se na njem nabere vlaga (kondenz). Zaradi vlažnega okolja se tukaj zelo hitro razvijejo alge in plesni. Seveda se alge in plesni razvijejo prej, če imate v neposredni bližini fasade še drevesa in grmičevje. 

Alge se najprej razvijejo na severni strani. Tam namreč nikoli ne posije sonce in fasada ostane vlažna. To pa nudi idealne razmere za razvoj mikroorganizmov. Tudi fasade brez napušča so veliko bolj izpostavljene dežju, zato se na njih alge in plesni lažje razvijejo. 

Najhitrejše in najlažje se boste znebili alg, če boste poklicali na pomoč profesionalnega mojstra, ki se spozna na fasade in na odstranjevanje alg in plesni.

 

Kako očistiti fasado?

Od vsakega mojstra zahtevajte strokovno razlago o načinu čiščenja in ga vprašajte, kaj bo storil, da vaše fasade ne bo poškodoval. Vprašajte ga, ali uporablja visok pritisk ali vročo vodo. Visoki pritiski lahko fasado trajno poškodujejo. 

V našem podjetju se alg in plesni lotimo s profesionalno metodo za čiščenje fasad. Fasado operemo z običajnim vodnim pritiskom iz vodovodne pipe (3 bari pritiska). 

Odstranimo vse alge, plesni, lišaje in mahove. Ponovno barvanje fasade ni potrebno, je pa vsekakor možno, če to želite.  Pomembno je, da pred novim barvanjem fasade temeljito odstranimo vse alge in plesni.  

Lastniki hiš, ki ste investirali v fasadno toplotno izolacijo, boste morali vsakih nekaj let poskrbeti tudi za higieno ali servisiranje fasade. Alge in plesni v prvih fazah nastajanja ne povzročajo nobenih težav, zato jih ni potrebno takoj odstraniti. Res pa je, da lahko daljše odlašanje prinese več škode kot koristi. Z leti postaja fasada vse bolj onesnažena in neprijetna na ogled. Alge in plesni se lahko zažrejo globoko v fasado in jih je zato kasneje težje odstraniti. Iz izkušenj vemo, da z leti vplivajo tudi na barvo fasade.

Fasade ni potrebno ponovno pleskati, saj jo lahko zelo hitro in učinkovito očistimo! Vaša hiša ali poslovni objekt pridobita na tržni vrednosti.

Prihranimo vam čas in denar, ker:

  • čistimo samo umazane stene (po želji očistimo celotno fasado) 
  • čistimo brez odra ali dvigala (razen pri visokih stavbah) 
  • enodružinsko hišo očistimo v enem dnevu 
  • ne uporabljamo visokotlačnih čistilcev, zato vaša fasada ostane nepoškodovana. Tako se izognete morebitnih popravil in dodatnih skrbi 
  • dela izvajamo zanesljivo in strokovno 
  • delo izvedemo v dogovorjenem roku
  • za zaščitni sloj prejmete garancijo   

Tudi če se še ne odločate za čiščenje fasade, nam lahko sporočite svoje težave v zvezi z nastajanjem alg in plesni na fasadi. Z veseljem vam svetujemo in pomagamo pri iskanju rešitev. Tole spletno mesto uporablja piškotke. Z nadaljevanjem uporabe te strani soglašate z uporabo piškotkov. Preberi več o piškotkih