Čiščenje fasad SEDMAK - odstranimo alge in plesni s fasade

Čiščenje fasade je investicija v hišo

Ko je fasada umazana, začnemo razmišljati o tem, ali bi jo bilo pametno očistiti ali prebarvati.

Ali morda oboje. 

Da bi se lažje pravilno odločili, začnemo primerjati cene med:

 • Ponovnim barvanjem in čiščenjem fasade
 • Med različnimi možnostmi čiščenja fasade

Na kratko o barvanju fasade

Barvanje fasade je praviloma dvakrat dražje od čiščenja fasade. Pri tem  upoštevamo, da mora slikopleskar pred ponovnim barvanjem fasado tudi oprati. Barve ne sme nanašati na površino, na kateri so razraščene alge in plesni. To pomeni, da ima slikopleskar dvojno delo: čiščenje in barvanje fasade. Dodatni strošek je še postavitev gradbenega odra. 

Slikopleskarji se običajno poslužujejo čiščenja z visokotlačnimi čistilci (čiščenje z vapom), pri čemer obstaja možnost, da fasado poškodujejo. Nekateri slikopleskarji se zavedajo nevarnosti čiščenja z visokim pritiskom in iščejo alternative z nizkimi pritiski. Slikopleskar ima seveda to prednost, da lahko morebitne poškodbe, ki nastanejo pri pranju z visokimi pritiski, popravi. 

Druga možnost je popolna sanacija oziroma obnova fasade. Obnova fasade je vsekakor smiselna, če fasada kaže znake dotrajanosti, obrabe ali poškodb (tanjše ali debelejše razpoke, zbledela barva, okrušenost). Vsekakor je dobro, da se fasado pred sanacijo profesionalno očisti. 

Stroški, ki nastanejo ob nepravilnem čiščenju

Če se odločite za čiščenje z metodami, ki lahko poškodujejo zaključni fasadni sloj, ste s tem stopili v začaran krog. Visok vodni pritisk naredi fasadno površino bolj grobo, zato se na njej alge in plesni lažje in hitreje razvijejo. Ob ponovnem čiščenju je potrebno uporabiti še večji pritisk in tako dalje. 

Da bi preprečili poškodbe na fasadi, se najprej pozanimajte o načinih čiščenja in se pogovorite s strokovnjakom za čiščenje fasad. 

V podjetju ČISTA FASADA Imamo veliko izkušenj s strankami in njihovimi žalostnimi zgodbami, kjer so jim izvajalci poškodovali fasado z visokim pritiskom.  

Poškodbe so različne: 

 • predrta ali počena fasada, 
 • na mestih odstranjen zaključni fasadni sloj (tudi do nekaj 10 cm)
 • sprana barva

Dodatni neželeni učinki neprofesionalnega čiščenja fasad:

 • nepopolno očiščena fasada (fasada izgleda umazano, lisasto)
 • ponovno naglo razraščanje alg in plesni
 • novonastali stroški za sanacijo ali ponovno čiščenje

Profesionalno čiščenje fasade

Pri čiščenju fasad uporabljamo čistilo za fasade, ki ga nanašamo s teleskopskimi palicami, zato ne postavljamo gradbenega odra. 

Po čiščenju lahko po želji stranke nanesemo še zaščitni nanos proti ponovnemu nastajanju alg in plesni, kar še dodatno zajezi njihovo ponovno nastajanje. 

Ceno čiščenja fasade z našo metodo določajo naslednji dejavniki:  

 1. velikost površine fasade, ki jo želite očistiti  
 2. stopnja umazanosti fasade - kako močno so alge, plesni, lišaji in mahovi razraščeni (opravi se testno čiščenje) 
 3. drugi dejavniki (dostop do objekta, višina, balkoni, ograja) 

Končno ceno vaše fasade lahko določimo zgolj ob ogledu objekta, pri čemer brezplačno očistimo vzorčni del fasade.

Na naši spletni strani naročite brezplačno testno čiščenje in v zelo kratkem času se bomo dogovorili za obisk pri vas.

Imamo bogate izkušnje s čiščenjem fasad z izolacijo. Ob čiščenju fasad odstranimo vse alge in plesni s fasade. Pri tem operemo še ostalo umazanijo. 

Večkrat nas sprašujete o madežih na fasadi, črnih črtah okrog oken, o črni severni strani in podobno. Vse to so običajno alge in plesni. Predstavljajo največji del vidne umazanije. 

Preostalo umazanijo predstavljajo prah, zemlja ter drugi organski in anorganski delci iz okolja. Večkrat se zgodi, da se na fasadah znajde rja, urin hišnih ljubljenčkov (psi in mački), polžja slina in pajkove mreže. 

Specializirani smo za odstranjevanje alg in plesni s fasad. Vso ostalo umazanijo prav tako odstranimo, uspešnost čiščenja takšne umazanije pa je odvisna od stopnje in starosti umazanije. Vsekakor se o možnostih čiščenja prej pogovorimo z vami.  

Vašo fasado želimo ohraniti v dobrem stanju, zato je seveda ne želimo poškodovati z visokimi pritiski ali vročo vodo. Pri uporabi naše metode za čiščenje fasad bo vaša fasada pridobila svežino, saj bo zaradi temeljitega čiščenja barva prišla do izraza. 

Bilo bi neodgovorno trditi, da se alge in plesni ne bodo nikoli več pojavile. Ravno nasprotno. Računati morate s tem, da boste svojo fasado vsakih nekaj let “servisirali”. Zaključni fasadni sloj izolacijskih fasad je ravno zaradi toplotne izolacije hladen in vlažen, kar pa nudi odlično okolje za razraščanje alg, plesni, lišajev in mahov. 

 

 
Tole spletno mesto uporablja piškotke. Z nadaljevanjem uporabe te strani soglašate z uporabo piškotkov. Preberi več o piškotkih